mandag den 27. oktober 2008

Japans motiv i 2. verdenkrig

Jeg har ofte tænkt over hvilket motiv Japan havde til at deltage i 2. verdenskrig og så endda på Tysklands side! Hvilke nære bånd havde Japan til Tyskland? og hvorfor hadede de tilsyneladende allierede lande som England, Danmark, Frankrig, USA osv.

Så her kommer en lille historisk lektion:

Japan som nok kunne betegnes som asiens daværende stormagt havde tilsyneladende mangel på naturressourcer og et angreb på Kina gjorde ikke sagen bedre. Kina var et af USAs allierede så svaret på dette angreb var at boykotte Japan. Dette resulterede i en naturressourcekrise i Japan som nu ikke kunne opretholde produktionen af krigsmateriel.
På denne måde mindede Japans situation faktisk en hel del om Tysklands som også manglede land og naturressourcer. Ligesom Tyskland havde startet invaderingen af sine nabolande med ønsket om mere land ønskede Japan at udvide sit territorium i det østlige Asien. USA som allerede på daværende tidspunkt sad på store dele af handelen ved Stillehavet udgjorde derfor en trussel for Japans dominans i området. Dette ledte såvidt jeg kan forstå til angrebet på Pearl Harbor og dermed Japans indtrædelse i 2. verdenskrig.
Så selvom Japan formelt set var på tyskernes side kæmpede de i virkeligheden deres egen kamp om verdensherredømmet :)

Ingen kommentarer: