lørdag den 21. november 2009

Sådan Laves Den Ideelle Burger

At kreere den perfekte burger er en udsøgt kunst!


Det har længe været en gåde for mig hvordan de store burgerkæder formår at bygge burgers der får folk til at komme igen gang på gang. Jeg har eksperimenteret utallige gange og har længe været klar over at brødet er et af de essentielle egenskaber ved den ideelle burger. Der er efter min mening ikke noget værre ved den hjemmelavede burger end dens sprøde halvbrændte skorpe. En god burgerbolle er både varm og blød. For at opnå dette har jeg eksperimenteret med hjemmelavede burgerboller, fugtiggørelse af brødet inden opvarmning, lav varme bagning osv.

For kort tid siden opdagede jeg så den simple løsning på problemet: mikrobølgeovn! Ja så let kan det gøres. Mikrobølgerne varmer bollen og sørger for at den forbliver blød. Det bør dog bemærkes at ikke alt slags brød fungerer lige godt, jeg vil fraråde hjemmelavede boller. Tungt og saftigt hjemmebag giver en slasket burgerbolle efter en tur i mikroovnen. Endnu en gang anbefaler jeg den letteste løsning: de klassiske købe-burgerboller. Disse boller ville jeg indtil for nyligt have gået en stor bue udenom, da en tør burgerbolle intet mindre end spolerer en god burger! Men mikroovnen gør dem til en udsøgt kvalitetsbolle ;)

Bollen er selvfølgelig ikke den eneste afgørende faktor, der er mere man skal forholde sig til når man vil opnå glæden ved den ideelle burger. Det der med burgerfyld er noget vi danskere er forfærdeligt dårlige til. Seriøst hvorfor skal der ALTID tomat, salat, agurk, ristede løg og ketchup i en dansk burger??

Før mine rejser i staterne var også jeg på bar bund i den sammenhæng, men på min rejse lærte jeg nogle af de få men afgørende hemmeligheder bag produktionen af den saftige og velsmagende burger.

Keep it simple, stupid!

1. Der skal ikke proppes så meget i en burger at man ikke længere kan bide over den.
2. Mange ingredienser som f.eks. salat tilføjer blot en smag af vand, det er ikke det du ønsker. En burger skal smage af burger, ikke af hverken luft eller vand.
3. Andre ingredienser nedsætter nydelsen ved at spise en burger ved f.eks. ikke at være til at styre. Tomat-endeskiver der smutter ud når du tager en bid, løgtern der flyder over hele bordet og i dit skød samt for meget ketchup/sennep/dressing der søler dine hænder ind.
4. Sørg for at forme bøffen helt flad inden stegning, små tykke bøffer skaber ubalance i smagen.Disse klassiske fejl finder man også kun sjældent i de store burgerhuse, tilgengæld begår de som regel den fejl at benytte sig af billige ingredienser af ringe kvalitet. Dette skal du blot glæde dig over da dette betyder at du rent faktisk med de rette teknikker kan lave en burger der på ingen tid ville kunne udkonkurrere en hver gummibuger fra ... ......

Smag er selvfølgelig individuel så følgende er blot en vejledning i hvordan en burger kan sammensættes.

Mit bud på den ideelle burger indeholder:
1. Blød burgerbolle
2. Sennep
3. Hakket oksekød
4. Pickles (syltede agurker)
5. Cheddarost

Ketchup og bacon er også naturlige valg, personligt bruger jeg det dog oftest ikke. Denne sammensætning giver en utroligt velsmagende burger som tilmed er ganske kompakt og saftig. Sørg desuden for at osten er smeltet på bøffen inden selve burger-bygge-processen.Dette bringer mig videre til næste punkt: Osten
Osten skal være cheddarost og helst af den amerikanske orange slags. Denne type har en meget mild og rund smag som går utroligt godt i spænd med bøffen.

Sådan bygges den ideelle burger:

1. Del burgerbollen på midten og arbejd i det følgende ud fra "underskiven" af bollen.
2. På med noget sennep (bedste resultat opnås ved at trykke det på i cirkler, og ikke for tæt på kanten, hvilket kan resultere i snaskede fingre). Sennep'en vil trænge lidt ind i bollen og tilføre den ekstra fugt og smag.
3. Bøffen lægges nu på, sørg for at cheddarosten ER smeltet fast herpå.
4. Tilføj nu nogle syltede agurker. I USA bruger de hele syltede agurker som de så skærer i skiver. Disse smager af mere end de i forvejen skårene agurkeskiver man ofte finder herhjemme. Hvis du kan finde klassiske "pickles" som du så selv kan skære ud er det klart at anbefale. Pas på ikke at skære skiverne for tykke da dette kan skabe ubalance i burgeren som dermed letter kan falde fra hinanden under spisningen. Tynde skiver som klæber sig fast på "overbollen" er at foretrække.
5. Overbollen lægges på. Giv nu burgeren et godt tryk! Du skal ikke være bange, den ideelle burger går ikke i stykker fordi du trykke på den, det gør den blot stærkere og lettere at håndtere.

Thats IT! Et styks velsmagende, sammenhængende, saftig, flad og æstetisk burger.
Velbekomme!

8 kommentarer:

Unknown sagde ...

Ronni. Det smukt!

uvr sagde ...

Tænderne løber i vand,- hvornår spiser vi?

jens sagde ...

det er nemlig sandheden om burger der kom frem der!! Jeg vil mene at pickles i øvrigt er nr. 2 vigtigste ingrediens! Mmmmm.....og det SKAL være pickles og ikke agurk salat (puha, dem der tror det er godt nok!)

Anonym sagde ...

marketing course

Jessica sagde ...

Altså, jeg ved ikke lige, hvor jeg skal sende en besked til dig, så det bliver i forbindelse med et af dine indlæg, hihi.

Det jeg ville spørge om, er, hvordan du får lavet et arkiv og altså opdelt dine indlæg i emner. Det er meget mere overskueligt, synes jeg. Nu har jeg prøvet mig frem, og jeg kom til at oprette "sider", men jeg kan ikke poste indlæg i dem, så jeg tror måske, jeg er på gale vej. Hilfe bitte.

Venlig Hilsen,

Jessica

P.s.: Hvis man skal have en burger, så synes jeg bestemt den med cheddarost og pickles er et godt valg. Enkelte gode ingredienser, sådan skal det være!

Lis sagde ...

Tak, det vil jeg prøve :)

Uhm elsker burgere.

Kh. Lis

Thomas sagde ...

Det ser sku godt ud!

Laerke sagde ...

Elsker hvordan du har kælet for beskrivelsen af lavnings-processen ligeså meget som du har kælet for burgeren :)