lørdag den 18. april 2009

Sofia Bulgarien - På kanten af Europa


10.-14. april var Solveig og jeg i Sofia for at holde lidt ferie.

Jeg kan nu klart anbefale en tur til Bulgarien, hvor vi oplevede et uovertruffent venligt folkefærd. Bulgarerne var i den grad interesserede i deres turister, hvilke de ikke har specielt mange af i de vestlige egne langt væk fra de turistede breder langs sortehavet.

Couchsurfing
Endnu en gang benyttede jeg muligheden for at bo gratis og samtidig grave endnu dybere en det lokale samfund ved at lade mig indlogere gennem programmet "couchsurfing.com". Først boede vi hos en gut ved navn Martin med hvem vi og hans roommate Peter (nej ikke særligt eksotiske navne) fik snakket og grinet meget med. De viste os de bedste steder at spise samt inviterede os med til en bulgarsk fødselsdagsfest hos en af deres venner! Meget interessant.


Andet ophold var hos en i den grad garvet couchsurfer ved navn Bojo. Han og hans kæreste havde allerede hosted flere hundrede mennesker og Bojo havde sågar tillært sig det engelske sprog herigennem. Livets skole, som han så poetisk sagde det, var den egentlige skole langt overlegen. Med Bojo var vi med til et Couchsurfing møde for Sofianere hvor vi derved kom til at lære mange unge bulgarere at kende.

Billigt
Bulgarien er desuden det billigste land jeg nu har oplevet. Ungarn som jeg for et par uger siden kårede som det samme fik ikke lov at beholde denne titel længe. I Sofia, hvor priserne oven i købet skulle være noget højere end for det øvrige land, kunne de fleste produkter anskaffes til ca. halv pris af hvad vi er vandt til i DK. Serviceydelser og lokale produkter uden fordyrende mellemled fra udlandet kunne ofte findes ti gange billigere end herhjemme, f.eks. kostede det ca. 35 kr at køre 12 kilometer i taxi.

Udflugt
Lige uden for byen ligger bjerget Vitosha som fra byen tydeligt ses med dets hvide top. Hertil drog Sol og jeg på en endags udflugt. Magelige som vi er valgte vi at tage en skilift til toppen af bjerget. Dette kan anbefales hvis du er interesseret i at besøge Sofia. Det er en lang tur op igennem et flot landskab hvor (for denne årstid) man bevæger sig fra det varme klima op ad konstant stejlere skråninger gradvist dækket af mere og mere sne. På toppen er de lokale bulgarere flittige til at stå på ski, drikke øl og grine af de smarte snowboardere.. (jeg ved ikke hvorfor).

Historie og Kultur
Bulgarien var fra midten af 1400-tallet og hele 500 år frem besat af tyrkerne, hvilket endnu kan ses i Sofia. Det ses også at den efterfølgende tid har været under russisk herredømme, meget tydeligt ses det f.eks. på forstadernes trøstesløse kommunistiske boligkomplekser.
Alligevel byder byen, som oprindeligt blev grundlangt at romerne, på en bunke af kulturskatte, de mange kirker (nogle stammende helt tilbage til romertiden) er bestemt et kig værd. Selvom Sofia er noget større end København er centrum dog ikke så stort og 4 dage var en passende længde til at få set det hele.

Europas Fjerneste Afkrog
Det der fascinerede mig mest ved byen var at den i den grad adskilte sig fra mange af de øvrige europæiske storbyer, som ærligt talt efterhånden ligner hinanden på lidt for mange områder. Sofia placerer sig både geografisk og kulturelt på kanten af Europa. Her ses fattige romaer blandt rige forretningsmænd, hestevogne ses stadig i byen (og nej ikke som turistattraktioner), de fleste af bygningerne ligner noget der aldrig har været vedligeholdt og fortovene udgør en konstant trussel mod anklerne!

Ingen kommentarer: