fredag den 3. april 2009

Budapest - Godt Vejr, Blærede Bygninger og Tung Mad!
Et par billige billetter på nettet ledte til en lettere spontan rejse for min ven Daniel og jeg til Budapest, Ungarn.

Dette var desuden også min personlige debut i programmet CouchSurfing.com som altså er et netværk på nu over 1 million brugere fra hele verden. Konceptet går ud på at du gratis overnatter på en sofa i andre brugeres hjem. Du bliver altså budt indenfor i private hjem alene på basis af folks venlighed og interesse i at møde nye mennesker og kulturer. Vores værter Attila og Barbara viste sig at være yderst imødekommende og hjælpsomme. Straks efter ankomst fik vi en guidet tur i deres lille bil, og to af aftenerne blev vi budt på aftensmad.

Budapest er en by der emmer af fordums storhed. Bl.a. fra den gang det Østrig/Ungarnske rige udgjorde et af Europas stormagter. Til gengæld ses den herskende fattigdom (sammenlignet med os i norden) også tydeligt på de mange faldefærdige gigantbygninger samt de mange romaer der som oftest findes i undergrunden (metro stationer o.l.).

Billigt
Alting var i den grad billigt i Ungarn, paprikaens land! som eksempel fandt vi i supermarkederne vin fra 5 kr. flasken. Dette blev udnyttet i stor stil hvor den næsten tomme håndbagage (ja vi rejste uden at checke noget ind) blev fyldt med ungarnske specialiteter. Ungarnske pølser blev i hvert fald slæbt hjem i grådige mængder af os begge, men for mit vedkommende også de ting der herhjemme ikke er til at betale som trøfler, safran og foie gras. En trøffelsvamp kostede for eksempel kun 22 kr. og foie gras som er en yndet ungarsk specialitet kunne jeg få for en slik sammenlignet med det danske marked.

Fantastisk vejr!
Vejret var med os og vi kunne derfor med glæde tage forskud på hvad der lignede en dansk sommer under østeuropæiske himmelstrøg, 15-18 grader. Dette blev også nydt i fulde drag da vi stort set konstant opholdt os udendørs mens vi vel sagtens tilbagelagde os adskillige mil.

Budapest er en usædvanlig smuk hovedstad. De to sider Pest og Buda skilles af Donaufloden og på Budasiden rejser der sig et lille bjerg som altså skaber en naturlig skønhed som svært overgåes alene med menneskelig opfindsomhed. På toppen af højen finder man den store fæstning som altså gennem tiderne er blevet brugt som forsvarsværk bl.a. mod tyrkerne. Budahøjen er et must see når man besøger Budapest, men også de tyrkiske bade for foden af højen kan stærkt anbefales. Budasiden som har været tyrkisk besat i over 150 år byder altså på helt unikke oplevelser fra østen, men også pest siden byder på kulturel topklasse. Her tænker jeg specielt på de gamle klassiske cafeer som primært er et levn fra de østrigske Habsburgere som herskede her på den anden side af floden. Cafe Gerbeau og Cafe Central lever bestemt op til wienske standarder.

Det var tillige sjovt at opleve et land som endnu præges af kommunismens herredømme. Selvom ungarerne nu er vestligtsindede og i den grad har lagt tiden i russernes vold bag sig snakker kun en mindre del af befolkningen engelsk. Her var russisk et obligatorisk fag i skolen indtil for kun ca. 10 år siden.

I Ungarn spiser man tung mad! så sørg for alt i verden for at smage deres specialiteter: Körpölt (gullash), stegt gåselever og pølseretter. Det morede i den grad Attila og Barbara at Daniel og jeg den første hele dag i byen havde spist körpölt til morgenmad :)

Wizzair som vist er et tjekkisk flyselskab flyver billigt til Budapest fra Malmö lufthavn. F.eks. d. 10 maj - 15. maj = 400 kr. tur/retur. Ellers tjek momondo, de er altid god for en billig rejse.

Ingen kommentarer: