søndag den 31. august 2008

Trøffeljæger


Seriøst det fedeste levebrød!!

Forestil dig en hverdag, hvor du drager i skoven med din hund for at lede efter skjulte skatte. Det kunne nærmest karakteriseres som en form for skattejagt i hyggelige omgivelser uden pirater, hajer og krokodiller.

Hvad er det jeg snakker om? jo forstår du trøfler er en delikatesse man i dag må betale helt op til 30.000 kiloet for, så et enkelt fund af disse svampe ville sagtens kunne udgøre en pæn timeløn. Trøflen er en svampevækst der lever i symbiose med f.eks. egetræet, den supplerer træets rodnet og får tilgengæld tilført sukkerholdig næring. Den kan derfor kun findes i løvskove og det tilmed kun nogle ganske bestemte steder hvor jord, klima og træernes alder er den helt rigtige.

Svampene vokser under jordens overflade og kan derfor ikke spottes med det blotte øje. Derfor bruger de fleste trøffeljægere hunde til at snuse sig frem til dem. I gamle dage brugte man oftest grise eftersom svampen udskiller et stof der "dufter" af ornens testikler. Søerne gik derfor helt amok når de kunne lugte trøfler, dog var det nødvendigt med mundkurv til dem da de ellers ville gufle svampene i sig (stakkels orner tænker man). I dag bruger man i stedet hunde da disse ikke spiser svampen.

Jeg kan snildt forestille mig at leve af at gå på trøffeljagt, desværre vokser svampen ikke i DK. Det nærmeste sted er nok Polen, hvor man bare skal have trøffelbevis (tilladelse) til at plukke og sælge svampen (hvilket nok i realiteten er en umulighed da retten til de gode trøffelsteder er noget der går i arv). Ellers må man flytte til Spanien, Frankrig eller Italien...

Øv øv det kunne ellers være genialt..

Ingen kommentarer: