fredag den 7. marts 2008

Luxus Portvinsmagning

I onsdags var jeg med min onkel Stig og min fætter Christian til en luxus portvinsmagning.

Det var et arrangement/kursus jeg fandt for noget tid siden i FOF kataloget og på trods af den noget pebrede pris a 350 kr. tøvede jeg ikke længe med at melde mig til. Onkel Stig og fætter Christian var heller ikke svære at lokke med. Det viste sig også som et klogt træk da vi senere erfarede at tilslutningen/interessen for arrangementet rent faktisk havde været så stor at der var folk på venteliste.
Portvin er ved at blive en meget populær drik, en vintype som flere og flere får øjnene op for. Den fantastike aromatiske nødde-tobaks-egefads-smag er så karakteristisk og kraftig at du i bogstaveligste forstand stadig kan smage den næste morgen inden du børster tænder (hvis du er heldig), jeg kunne i hvert fald.
Dette arrangement var som nævt en luxussmagning, hvilket betød at vi ikke smagte på vine der kostede under 229 kr. flasken. Den ældste var i øvrigt fra 1968.
Her var hvad vi fik at smage:

1: Dalva Vintage Port 1994 240 kr.
2: Romariz Vintage Port 1991 229 kr.
3: Taylors Vintage Port 2000 925 kr.
4: Graham's Vintage Port 1983 675 kr.
5: Borges Vintage Port 1970 650 kr.
6: Krohn Tawny Colheita 1968 700 kr.

Meget er der at sige om hver enkel af disse vine, men jeg vil fatte mig i korthed. Som det ses gjorde vi os primært i vintage portvine, kun Krohns var en colheita tawny (tawny betyder lædderfarve). Taylor anses for at være portvinenes Rolls Roys og denne viste sig da også at være vinen med det største potentiale. Her var den dog alt for ung og skulle slet ikke have været drukket endnu. Men det er jo netop også charmen ved at deltage i smagninger, her får man lov at smage noget som man ellers aldrig ville have fået. Her blev en alt for ung Taylor åbnet kun for at vi skulle lære om portvinens udvikling og modning.
Mit største udbytte af denne aften var at jeg fik bekræftet en anelse jeg havde om at jeg personligt mest er til colheita vine. Disse er mere udpræget nøddeagtige mens vintage portene nok er noget mere kraftige og frugtagtige..
En colheita tawny er en årgangsport der har fået lov at lagre minimum 7 år på fad. Dette er til forskel fra de andre portvinstyper der bliver tappet noget tidligere og i stedet lagrer på falsken. Det skal siges at vintage port og colheita er de fineste typer (vintage laves som regel kun 0-3 gange per årti) det er som regel tawnys fra blandede årgange samt ruby portvine du køber nede i supermarkedet.
Min anbefaling hvis du søger en god portvin:

Colheita Port fra enten Burmester eller Krohn's så gammel som du overhovedet har råd til :) ellers gå efter de gode årgange 2000, 1997, 91, 85, 77, 70, 66, 63
Burmester og Krohn's er specialisterne i colheita port.


Vi endte selvfølgelig på Charlies :)

1 kommentar:

Unknown sagde ...


Fine way of explaining, and pleasant piece of writing to get facts about my presentation focus, which i am going to deliver in institution of higher education. apple itunes login