torsdag den 24. januar 2008

En verden af lave?

Er det bare mig eller har verden ændret sig?

Når jeg tænker tilbage, har jeg altid haft den opfattelse, at min fødsel ikke kunne have været mere veltimet (1983). En verden af velstand (fra en danskers synsvinkel), fred, lykke, frihed og omsorg. Vi lever i et land hvor ingen i princippet bliver ladt i stikken, hvor sygdomme bliver kureret på statens regning og hvor vi bliver betalt for at uddanne os. Jeg har altid følt mig tryg i denne verden.
Jeg har altid forestillet mig fortiden præget af usikkerhed både økonomisk, helbredsmæssigt, men i den grad også langt farligere. Man vidste aldrig hvornår naboerne indledte krig, vikingerne tog på togt, den næste blodhævn fandt sted osv. osv.

Men hvorfor er det mit indtryg af denne verden i dag har ændret sig så betragteligt?

1: Økonomien, netop i skrivende stund er vi ramt af noget der minder om et børskrak.
2: Terror, en overhængende fare der også har bredt sig til hele den vestlige verden.
3: Krig, Danmark ER i krig, heldigvis er det ikke på egen jord, men vores soldater sender vi til (Irak) og Afganistan
4: Atomvåben, man troede det var overstået efter den kolde krig, men hvad med parkistan og nordkorea?
5: Bandekrig og drive-by shootings i København!
6: Og så den værste af dem alle sammen: Vores alle sammens moder natur. Eksperterne fortæller os at vi inden for 100 år kan risikere at vandstanden er steget med adskillige meter, temperaturen kan have ændret sig drastisk, og havstrømmene ændre bane. Med andre ord en verden uden Bornholm, Amager eller Holland? En verden hvor vi enten alle må flytte til Afrika eller beskytte os mod solens stråler?

Og så er det at jeg spørger:

Lever vi i en verden der udmærker sig ved at være særlig usikker set i et historisk perspektiv?

Har verden altid været præget af diverse kriser og usikkerheder, hvor nutidens trudsler ikke skiller sig betragteligt ud?

Er jeg bare blevet gammel nok til at forstå og interessere mig for de problemer, der fortælles om i medierne?
Ved et kig ud af vinduet ser verden da ud som den altid har gjort..
Måske der ikke er nogen grund til at bekymre sig, i hvert fald ikke mere end førhen. Vi har det jo stadig meget godt her i vores lille yndige land. Det ændrer dog ikke på at jeg altså ikke føler mig så tryg længere.

Er det uden grund?

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

kort svar: ja.

1. Økonomien er i relativ vækst: at en skør franskmand svindler for 36 mia, og udløser en midlertidig krise er ikke et tegn på en ny sort mandag

2. Terror er IKKE farligt! Der dør flere mennesker i den vestlige verden af faldende tagsten end af terror. Og det er relativt få.

3. Krig, ja... Danmark havde en historisk lang pause fra krig i det 20. årh, men har ellers altid ligget i strid med gud og hvermand med enorme omkostninger såvel økonomisk som menneskeligt. 7 døde om året er tragisk, javel, men ikke desto mindre bedre end tidligere tiders eskapader.

4.Har Pakistan eller Sydkorea en løsere aftrækkerfinger end Rusland eller USA? Eller er det bare en tåbelig, vestligt skabt, fordom om de forfærdelige kommunister og muslimer?!

5.Bandekrige går sædvanligvis kun ud over bandemedlemmer. Givet, at der har været en række mindre heldige optrin med automatvåben, så den hér får du kredit for.

6.Moder natur har det fint: hun er bare i gang med at udrydde os som art, da vi ødelægger det for alle de andre.

Og tak for blog: den er så fin:)

Ronni Rebsdorf sagde ...

Ja det er jo den slags svar jeg godt kan lide at høre (lige bortset fra den med menneskeartens udryddelse). Jeg har dog også fået respons fra folk af noget mere pessimistisk karakter.. med andre ord jeg er stadig i vildrede og ikke spor sikker på fremtiden.

Anonym sagde ...

Havnede under kommentare for at skrive præcis det samme som anonym.. Terrorisme er ikke i sig selv et problem, det er måden den vestlige verden reagere på den. Overvågning, udbygning af myndighedernes magt og indskrænkelse af den personlige frihed. Altsammen nået der bidrager til en underminering af vores grundværdier i samfundet. Det bekymre mig og jeg mener det er den vinkel der skulle ind på din liste fremfor ren terrorisme.